Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Mýty a fakty o LPG, ktoré by ste mali vedieť. Časť 1

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

LPG. Mnohými akceptované, časťou ľudí ale odsudzované a vysmievané. Kde je pravda ? Dozviete sa v tomto našom seriáli, ktorý sme pre Vás pripravili v spolupráci s portálom Topspeed.sk

V dnešnom článku si povieme niektoré fakty a niektoré mýty, ktoré kolujú medzi verejnosťou o „palive pre chudobných“. Sám patrím medzi ľudí, čo reálne na LPG jazdia. Vo svojom aute ho mám vyše 22 rokov.  

Nesie LPG so sebou určité problémy? Áno, nesie, ale dá sa s ním bez problémov žiť a najmä veľa ušetriť

História LPG v skratke

Prvé auto, teda lepšie povedané nákladiak na LPG, zostrojili v roku 1928. Rozvoj plynofikácie v automobilovom svete negatívne ovplyvnil aj výbuch veľkej nemeckej vzducholode Hindenburg v roku 1937. LPG ako také s tým veľa spoločné nemalo. V Európe bolo prvé auto na LPG dovezené z Ameriky v 30. rokoch. V roku 1937 talianska spoločnosť neďaleko Benátok začala plniť zásobníkom LPG. Počas 2. svetovej vojny to s plynom viac-menej stagnovalo. Vo vojenských strojoch našiel uplatnenie len minimálne. Väčšina strojov využívala klasické palivo. Následne v roku 1950 prišlo k väčšej zmene. Konkrétne v Chicagu začala premávať tisícka autobusov na LPG a v Milwaukee 270 prerobených taxíkov.

Preskočíme do Japonska a do 60. rokov. Väčšinu taxíkov poháňal plyn. V našom okolí stojí napr. za zmienku Poliak, ktorý v roku 1973 spravil podomácky inštaláciu LPG do Fiatu 125p s motorom 1300 cm3. Veľmi podobný začiatok prežilo LPG-čko aj na Slovensku. Splynovače sa doslova kradli z vysokozdvižných vozíkov alebo načierno dovážali spoza hraníc, najčastejšie z Talianska. Ako nádrže sa používali klasické PB-fľaše, ktoré sa aj vtedy používali v kuchyni na varenie. Nádrže LPG ako ich poznáme dnes? Zabudnite! V tých rokoch sa takmer vôbec nedali zohnať. 

Poľské splynovače nestoja za nič

Áno, bola to pravda niekedy v 90. rokoch, keď Poliaci začínali kopírovať západné systémy, napr. z Talianska alebo Holandska. Aktuálna generácia je však na tom kvalitou porovnateľne so západnými svetmi.

Sú splynovače problémové?

Splynovače ako také svoju prácu robia dobre. Problém je v montáži a nastavení. Zapojiť plyn vie takmer každý, kto sa tomu venuje, niektorí si ich dokonca montujú doma. Na Slovensku je minimum montážnych pracovísk na úrovni, ktorí plyn vedia nastaviť poriadne.
Renomovaní výrobcovia LPG zariadení investujú ročne obrovské peniaze do výskumu a vývoja tak, aby ich produkty "stíhali" držať krok s výrobcami automobilov a vedeli plniť stále náročnejšie kritériá na produkciu emisií.

Skracuje LPG životnosť motora?

Večná téma. Odpoveď? Trochu zložitá. Je potrebné poznať viac faktorov. Niektoré motory si rozumejú s plynom viac, iné menej.

Najdôležitejším dielom skladačky z pohľadu dlhodobej vydrže a spoľahlivosti motorov všeobecne je paradoxne posledná časť reťazca montáž-udržba-prevádzka. Je ňou kvalita tankovaného paliva v beznej prevádzke. Tejto téme venujeme samostatnú časť-klikni.

Keď je niekde v reťazci montáž-nastavenie-kvalita paliva problém najviac namáhané diely motora sú ventily, konkrétne ich sedlá. Sú motory, ktoré nemajú tvrdené ventily. Pri nesprávne nastavenom LPG zariadení alebo nekvalitnom plyne dochádza k vysokej teplote horenia zmesi, ktorá ventily a ich sedlá poškodzuje. Sedlá a ventily sa v prípade poruchy dajú vymeniť. Lacné to nie je, ale ani extra drahé. A jazdíte opäť bez starostí. Problém sa dá eliminovať, napr. prívstrekom benzínu, prípadne dodatočnou montážou tzv. "Ochrany ventilov" (ľudovo "Primazávanie ventilov". Pred montážou sa preto opýtajte na možné riziká podpálenia ventilov na konkrétnom motore. Základné informácie o ochrane ventilov nájdete tu-klikni.

Má LPG vyššie oktánové číslo?

Áno aj nie. Záleží, kde tankujete. Sú čerpačky, kde ponúkajú LPG, ktoré ma oktánové číslo s hranicou blížiacou sa 90tke. Na druhej strane môže mať LPG oktánové číslo 120. 

Je LPG bezpečné?

Áno, je. Plynové systémy okrem bezpečnostných nádrží disponujú viacerými bezpečnostnými ventilmi. Ale pozor. Na internete je množstvo filmov a videí, ktoré ukazujú výbuch auta na plyn. Je to možné? Teoreticky áno, ak je montáž LPG neodborná. LPG v sebe nesie látku (odorizér), ktorú pri úniku cítite. Takže ak zacítite únik okamžite navštívite servis.

Z čoho sa získava LPG?

LPG sa vyrába v rafinériách ako vedľajší produkt pri výrobe benzínov a nafty. Na túto tému pripravujeme samostatný článok.

Je možné založiť LPG do motorov TSI, GDi, EcoBoost a iných priamovstrekových motorov ?

Áno, dá sa to, ale je to vyšší rad LPG splynovačov. Nevýhodou prestavby priamovstrekového motora je vyššia cena. Cenovka sa môže pohybovať na úrovni 1.350 € a viac. Vtedy si to prepočítajte 2x. Prestavba tohto typu motora je oveľa náročnejšia v porovnaní s motormi MPi a čo je horšie, ešte stále existujú motory, ktoré sa na LPG spoľahlivo prestavať nedajú. Ak chcete kúpiť auto s takýmto motorom a dať ho prestavať na LPG overte si možnosť jeho prestavby ešte predtým, než ho kúpite. Stačí vyplniť tento formulár, my Vám skontrolujeme a ponúkneme možnosti. 

Oplatí sa kúpiť jazdené auto s LPG systémom?

Veľmi záleží na tom, ako je dlho v aute plyn. Kto do auta založil plyn hneď po kúpe a ak má 8 - 9 rokov, pripravte sa na to, že budete musieť meniť nádrž na LPG. Auto s LPG má zvyčajne najazdené viac kilometrov, takže môže byť viac opotrebované. Nie je to ale pravidlo! Pri kúpe auta na LPG by som si dal veľký pozor. Viac informácií na čo si dať pozor nájdete tu

A nezabudnite!
Návratnosť investície do prestavby Vášho auta na LPG je rýchlejšia než si myslíte! Vypočítajte si ju sami na našej  KALKULAČKE NÁVRATNOSTI

Zaujal Vás článok ? Na jeho pokračovanie prejdete  kliknutím sem

Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku-klikni

Článok vznikol v spolupráci s Topspeed.sk

Hľadať

No Internet Connection