Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

7 rád pri výbere LPG

V tomto článku by som Vám chcel pomôcť pri výbere, pokiaľ plánujete kúpu ojazdeného, prípadne aj nového auta a chceli by ste jazdiť podstatne lacnejšie, než ponúka súčasný trh.

Pri výbere by ste sa mali zamerať na niekoľko faktorov, ktoré v konečnom dôsledku môžu ovplyvniť správnosť Vašej voľby.

1. Motor.

Pri súčasných cenách palív spaľovacích motorov je jednoznačne najlepšia voľba benzínový motor s pohonom prispôsobeným na spaľovanie plynu. Svojim zákazníkom som niekoľkokrát prepočítaval náklady na prevádzku vychádzajúc z priamych nákladov na palivo, ktoré ponúkajú motory s porovnateľným výkonom. Jednoznačne najlacnejšie jazdí motor s pohonom na CNG (stlačený zemný plyn), pričom má pomerne slušné vyhliadky do budúcna. Pripravuje sa veľké rozširovanie siete čerpacích staníc CNG (momentálne najväčšia slabina tohto druhu pohonu), taktiež už dnes je možnosť zakúpiť si tzv. "domáci" kompresor na tankovanie tohto paliva kde je úspora z dlhodobého hľadiska najvyššia (nízka obstarávacia cena plynu). Viac o CNG sa dočítate tu http://www.hatiar.eu/o-cng.html .  Pripravujú sa aj iné prekvapenia, avšak nepredbiehajme...
Druhá najlepšia voľba je LPG. Tento typ pohonu je zároveň u nás spomedzi alternatívnych palív najrozšírenejší. Dlhodobo priaznivá cena paliva, prestavby samotnej a v neposlednom rade náklady na servis sú jasnými favoritmi. Je však dobré vopred poznať pár rád, pomocou ktorých sa vyhnete prípadným sklamaniam po kúpe.
Favoritom sú stále motory, ktoré vstrekujú benzín do sacieho potrubia (takzvané MPi-Multi Point injection). Ich prestavba je cenovo výhodná, návratnosť rýchla a Vaša spokojnosť s takýmto motorom bude určite trvať veľmi dlho. Taktiež portfólio schválených motorizácií tohto typu motorov je viac než rozsiahle, k dnešnému dňu je možné prestavať viac než 10.500 značiek a typov motorov. Tie ktoré na zozname schválených niesu je možné schváliť jednotlivo (postup nájdete tu http://www.hatiar.eu/zapis-lpg.html ). Samozrejme doporučujem dať si pri výbere poradiť od odborníkov, prípadne známych ktorí už nejaký ten kilometer na LPG pojazdili. Existujú pravidlá, ktorými je dobré sa riadiť. Dlhodobá spoľahlivosť vášho budúceho auta je predsa to, čo od neho očakávate. Pri jazdenom aute doporučujem dôkladne si zmapovať jeho stav a históriu, predídete neplánovaným výdajom. Ako všade platí-dvakrát meraj a raz strihaj. Predsa kúpa auta nieje záležitosť, ktorú si môžte po pár mesiacoch rozmyslieť...
Druhou kategóriou sú takzvané "priamovstrekové" motory (TSi, FSi, TCe, DiSi a ich obdoby). Tie používajú na dopravu benzínu do spaľovacieho priestoru špeciálnu technológiu vstrekovania, viac info tu - klikni. Prestavba takéhoto motora na LPG je náročnejšia a drahšia, preto je aj návratnosť takejto investície dlhodobejšia. V prípade nového vozidla je možné započítať to do obstarávacích nákladov, každopádne doporučujem starostlivo zvažovať pre a proti už pri samotnej kúpe. Vývoj ide míľovými krokmi vpred aj v tomto segmente a očakávam, že v budúcnosti budú cenové rozdiely postupne klesať, nateraz je to však fakt ktorý je dobré vedieť vopred. Predídete nečakaným situáciám s vyššou investíciou. Portfólio schválených motorizácií je síce momentálne menšie, avšak doba núti výrobcov LPG zariadení prispôsobiť sa a preto sa tento stále rozširuje.
Pri motoroch mi ešte nedá nespomenúť vychádzajúcu hviezdu budúcnosti - prestavbu dieselového motora na LPG. Legislatívne to dnes ešte nieje možné, avšak pracuje sa na tom. Tu však majte na zreteli, že sa jedná o kombinovaný pohon nafta + LPG kde je úspora niekde na úrovni 15-35 % finančných nákladov na kilometer. Takáto prestavba sa hodí skôr pre malé nákladné a nákladné automobily s plánovaným nájazdom veľmi veľkého počtu kilometrov.
Buďte teda pri výbere motora prezieraví a vopred si overte možnosti montáže a zápisu LPG (prípadne CNG), môže sa Vám to hodiť. Najmä v prípade, pokiaľ sa z akéhokoľvek dôvodu dostanete do situácie, kedy budete nútení jazdiť viac pri potrebe znížiť náklady na prevádzku. Dnes v tomto smere jednoznačne vyhráva LPG.

2. Účel používania vozidla.

Niekto potrebuje osobné auto, iný zas nákladné. Jeden menšie, druhý dá prednosť limuzíne. Na cestách je vidieť jazdiť auto s jedným pasažierom-vodičom, niektoré autá sú plne obsadené a batožinový priestor využívajú na maximum.
Pri výbere vozidla ktoré máte v pláne nechať prerobiť na plyn nezabudnite na jeden dôležitý fakt. Bude potrebné "obetovať" priestor pre nádrž LPG. Na trhu sú v zásade dva druhy.

  • Toroidné (ľudovo diskové), ktoré sa spravidla umiestňujú na miesto rezervného kolesa. Tieto sú najobľubenejšie a v súčasnosti najčastejšie montované. Ich výhodou je, že pokiaľ sa rozhodnete rezervné koleso nechať doma (zákon to umožňuje, stačí Vám mať vo vozidle súpravu na bezdemontážnu opravu pneumatík) stratu priestoru ani nepocítite. Avšak koleso môžte stále nosiť so sebou, najmä ak sa bojíte prerazenia pneumatiky. Musí však byť oddelené od priestoru pre posádku, prípadne náležite upevnené.
  • Cylindrické (valcové) nádrže, umiestňované spravidla za zadným radom sedadiel pri menších autách, v prípade väčších vozidiel pod podlahou vozidla. Ich výhodou je väčší objem, a tým pochopiteľne dojazd.
    Vždy pri kúpe vozidla pamätajte aj na tento aspekt a tomu si prispôsobte kritériá voľby toho správneho typu auta.

 

3. Počet plánovaných kilometrov.

Pokiaľ kupujete auto na rok-dva rozhoduje takmer vždy cena. Pokiaľ staviate dom/chatu kúpte si auto "na zodratie", vtedy nenamietam, keď zákazník tlačí cenu prestavby nadol ako sa len dá. Ponúkam riešenia aj pre túto skupinu. Nezabúdajte však na veľmi pravdepodobnú možnosť, že toto auto budete jedného dňa predávať. A vtedy budú mať "navrch" tí, ktorí môžu ponúknuť kvalitu pred cenou. Pre Vás to bude hendikep, kvôli ktorému budete mať jedinú možnosť ako predaj urýchliť rapídne zníženie ceny. Vídavam to u nás v servise keď príde zákazník, ktorý práve "výhodne" kúpil. Investícia potrebná na uvedenie takéhoto zariadenia do prijateľného stavu nezriedka býva vyššia, ako by ste čakali.
Ak však kupujete vozidlo, na ktorom máte v pláne nejaký ten čas jazdiť a využívať jeho potenciál naplno odporúčam tak ako pri samotnej kúpe, tak aj pri prestavbe radšej investovať do kvality než hľadať to najlacnejšie riešenie. Mnoho zákazníkov by Vám o tom vedelo povedať svoj názor, úsudok si urobte podľa referencií na kvalitu nami ponúkaných zariadení a prevedenia samotnej montáže kliknutím na tento odkaz http://www.hatiar.eu/vase-referencie.html . na trhu je nepreberné množstvo zariadení s pomerne veľkým cenovým, ale aj kvalitatívnym rozpätím. Vaša investícia sa stane výhodnou len vtedy, ak sa rozhodnete správne a budete sa riadiť rozumným zvažovaním všetkých alternatív.

4. Režim prevádzky vozidla.

Do istej miery súvisí s predchádzajúcim bodom. Nieje jedno, či auto bude jazdiť len cez víkend, alebo bude používané denne s vyšším nájazdom kilometrov. Aj tu má navrch kvalita pretože len renomovaní výrobcovia vyrábajú naozaj odolné a trvácne komponenty. Ideálne je mať všetko z "jednej ruky", inými slovami odladené zariadenie kde sa jednotlivé komponenty vzájomne dopľňajú a sú testované ako celok. Mám na mysli zariadenie celok počnúc regulátorom tlaku, kvalitnými vstrekovačmi a toto všetko ovláda elektronika ktorá je vyrobená na mieru celému hardvéru. Len pri starostlivo zvolenej a kvalitnej konfigurácii celého LPG zariadenia si budete môcť vychutnať radosť z jazdy v podobe spoľahlivej a bezpečnej prevádzky. Prestavby poskladané z komponentov od viacerých výrobcov nie vždy takúto náročnú úlohu zvládnu. Svedčí o tom aj spokojnosť zákazníkov, ktorí jazdia na autách malého objemu, ale aj plnokrvníkov typu Porsche Cayenne turboS, Toyota Tundra v úprave TRD a mnoho, mnoho iných "svalovcov", ktorí majú už dávno svoju investíciu do prestavby zaplatenú z rozdielu ceny palív. Zlomok s našich prestavieb si môžte pozrieť na úvodnej strane v prehľadnej galérii.

5. Stav vozidla.

Celkový stav vozidla je veľmi dobré poznať z viacerých dôvodov. Môžem namontovať to najlepšie a najdrahšie zariadenie, keď však auto nieje v poriadku po všetkých stránkach je to plytvanie. Skorodovaná karoséria neudrží nádrž v prípade nehody (požiadavka je preťaženie 20 G v pozdĺžnom smere, 8 G v smere priečnom). Neudržiavaný, zanedbaný motor ktorý nejde dobre na pôvodné palivo nemá zmysel "nútiť" jazdiť na plyn. Taktiež brzdy ktoré "neubrzdia" neuchránia vozidlo pred nárazom. Preto nezabúdajte na tieto aspekty a nekúpte si auto v zlom stave pretože budete nútení investovať ďalšie prostriedky do jeho udržania v prevádzkyschopnom stave a neužijete si výhody, ktoré Vám jazda na plyn určite prinesie.

6. Výber plynového zariadenia.

Z viac ako 20-ročnej skúsenosti vieme, že dnes už neviditeľná ruka trhu vytlačila tie najlacnejšie a najmenej kvalitné zariadenia. Tomuto faktu prispôsobujem aj sortiment ponúkaných zariadení. Počas vývoja prešla moja firma selektovaním lacných značiek, ktoré sa naozaj nevyplatí montovať (strata Vášho a nášho času potrebná na riešenie problémov, reklamácií) a ostal som verný len spoľahlivým a overeným značkám. Verte, že sa to oplatí. Predsa je naším spoločným zámerom šetriť. A všetci vieme že v dnešnej dobe aj čas sú peniaze. Za Vašu investíciu Vám ponúkam kvalitu ktorá Vás nesklame.

7. Voľba pracoviska montáže LPG/CNG.

Nakoniec som si nechal časť, kde by som chcel dať do Vašej pozornosti niekoľko výhod, ktoré prestavbou v kvalifikovanom pracovisku získate:

  • spoľahlivosť a bezpečnosť
  • krátke a pružné objednávacie časy na montáž a servis
  • krátke doby trvania opráv
  • krátke, až žiadne dodacie lehoty. Prevažnú väčšinu náhradných dielov (cez 95 %) na nami montované vozidlá máme okamžite skladom
  • nadštandardné záruky. Na vybrané zariadenia a komponenty sú u nás bežné 3, vybrané komponenty majú až 7-ročnú záruku. Toto vám neponúkne hocikto.


Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku-klikni

 

.

 

Hľadať

No Internet Connection