Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Benzín E10: nutné zlo (časť 1)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Slovenským motoristickým svetom momentálne otriasa "kauza" s benzínom E10.

Áno, sprvu otriasla aj mnou. Ale keď som sa zamyslel a pochopil to, tak mi to aj celkom dáva zmysel. Pár dní potrvá, než dám "dokopy" sériu článkov, v ktorých sa pokúsim odovzdať Vám moje videnie tohto diania. Nie je totiž jednoduché vysvetliť Vám to naraz, bolo by to dlhé a nečítali by ste to. Poznám Vás ;)

Pokúsim sa Vám teda vysvetliť PREČO je to tu, a hlavne ČO S TÝM UROBIŤ tak, aby ste z toho "vyviazli" pokiaľ možno s najnižšími (alebo žiadnymi) následkami na Vašich štvorkolesových miláčikov.

Poďme teda na to

Myslím, že dnes už netreba nikomu vysvetľovať, že my, ľudia v mnohých smeroch doslova drancujeme našu planétu spôsobom a tempom, ktoré začalo naberať priam OBLUDNÉ ROZMERY.

Deje sa tak takmer vo všetkých oblastiach nášho života, automobilový priemysel nevynímajúc. Ak si toto uvedomujeme a VIDÍME, že vplyv nášho konzumného spôsobu života má nepriaznivý, priam až devastačný vplyv na svet okolo nás sme na dobrej ceste.

 

Poďme sa teda spolu zamyslieť, aké máme možnosti.

Aj u nás, na Slovensku sme videli ekologické aktivity a snahy o zníženie vplyvov dopravy na ekosystém, tie však nepadali na "úrodnú pôdu". Videli sme kampane na podporu hromadnej dopravy, aktivity na zníženie hustoty dopravy formou združovania cestujúcich za prácou jedným autom (susedia z obcí sa môžu dohodnúť na spoločnom cestovaní jedným autom viacerí naraz) a podobne, avšak naša "rozmaznanosť" je priveľká, nepodarilo sa...

Boli tu aktivity, ktoré mali snahu vysvetliť ľuďom, PREČO je to potrebné, nik však na to nereagoval. Škoda... Súbežne s týmito aktivitami bežali "na pozadí" ďalšie procesy.

Okrem iných aj skúmanie a zavádzanie zvýšeného podielu biozložky v palivách. Tie majú tiež za úlohu len jedno-jediné. Znížiť drastický vplyv produkcie emisií na planétu a životné prostredie.

Aký reálny dopad na zníženie CO2 v doprave má zavedenie benzínu E10?

Etanol je obnoviteľný zdroj, takže nemusíme spaľovať fosílne palivá. Navyše, keď ho spaľujeme, je to akoby sme vyprodukovali iba tretinu CO2. Pri E10 prebehne spaľovanie vo vnútri motora kvalitnejšie, takže z výfuku ide minimálne o jedno až tri percentá menej oxidu uhličitého. Tretím aspektom je energetická sebestačnosť, keďže etanol je zo slovenských zdrojov, vyrába sa z u nás dopestovaných plodín.

Zvýšením podielu biozložky (E) v palivách pre automobily priamo znižujeme produkciu emisií C02, čo má za úlohu pozitívne ovplyvniť dopady vplyvu dopravy na stav ekosystému okolo nás. Ak sme si teda my, ľudia začali uvedomovať, že pomoc pre planétu je nevyhnutným krokom, ktorý ak neurobíme sme odsúdení na zánik poďme sa teda zamyslieť, AKO NA TO aj v oblasti pohonu automobilov.

Hlavným dôvodom zavádzania biozložky je teda bezpochyby znižovanie emisií. Ak sa tu nájde čitateľ, ktorý to nepochopil pokojne sa pýtajte, hľadajte, informácií o stave planéty nájdete všade viac než dosť. So zvýšeným podielom biozložky v palivách sa nám ešte navyše podarí ďalší pozitívny krok, ktorým je (takisto potrebné)

Znižovanie rastúcej spotreby ropy

Táto téma je na samostatný článok, na ktorom pracujeme ale spomenúť ho tu je potrebné. Ak neznížime spotrebu ropy dožijeme sa momentu, kedy sa jednoducho minie, vyčerpajú sa jej zásoby oveľa skôr. A ten moment veru nebude pozitívny míľnik v dejinách ľudstva.

Ale "o tom potom"...

Ako sa teda vyrovnáme u nás s príchodom "E-čka" ? Vo vyspelých krajinách dostali motoristi na výber, môžu si pri tankovaní "vybrať", čo si natankujú. Maju vedľa seba 2 stojany. Palivo E5 a E10. Tam si motorista môže vybrať. Ak má pred sebou dlhú jazdu, ktorou minie palivo rýchlo môže siahnuť po EKOLOGICKEJŠOM benzíne E10.

Ak však vie, že ho nevyjazdí za 2-3 mesiace a že bude jeho auto stáť (parkovať) dlhšie natankuje E5-ku, ktorá má dlhšiu trvanlivosť, skladovatelnosť. Tento spôsob je však u nás (zatiaľ) nerealizovateľný z banálnych dôvodov. Nemáme infraštruktúru, teda konkrétne dostatočný počet stojanov na čerpacích staniciach.

Zatiaľ...

Toľko teda na tému PREČO E10. V najbližších dňoch dokončím článok o tom, AKO sa s E10 naučiť žiť a čo robiť, ak Vás nedajbože postihne to, čo Vás postihnúť môže ak sa žiť s E10 nenaučíte na prvý raz ;)

 Záverom tejto časti si urobme sumarizáciu dnešného článku:

Naša planéta prosí ľudstvo o pomoc, a benzín E10 je jedna z foriem, ako na to.

Pomôžme jej a prispôsobme sa. Pretože ak tak neurobíme pomôže si planéta sama.

Ale spôsob, akým to urobí sa nikomu z nás určite NEBUDE PÁČIŤ.

Veľmi zaujímavý videorozhovor na túto tému s viacerými odborníkmi z branže nájdete na tomto odkaze - klikni, alebo pokračuj na ďaľší článok - klikni

Diskusiu k téme sme založili na našom Facebooku-klikni

Hľadať

No Internet Connection