Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Je auto s LPG naozaj bomba na kolesách?

Fámy o nebezpečí LPG v aute sa rozšírili pred 2-3 desaťročiami. Vtedy existovali len jednoduché splynovače pre jednoduché motory.

Často aj bez bezpečnostných ventilov, ktoré musia v prípade prerušenia potrubia zablokovať prítok plynu.
Dnes je technológia pre auto s LPG úplne inde. Vývojom prešli kompletne všetky komponenty, od hadíc, cez vstreky, reduktory až po riadiace jednotky. Splynovač dnes môže mať každý benzínový motor (dokonca aj naftový!). Nie pri každom to je jednoduché a nie vždy cenovo výhodné. Ale o tom všetkom sme už písali. S vývojom šla ruka v ruke aj bezpečnosť. Preto, ak je systém kvalitne namontovaný certifikovanou firmou, nemáte sa čoho báť...

 

Dnes si ukážeme niekoľko videí, ktorých úlohou je ukázať, že auto prerobené na plyn je minimálne tak bezpečné, ak nie bezpečnejšie, ako auto bez LPG.
Prvé video je z Poľska. Natáčali ho priamo v Inštitúte automobilového priemyslu vo Varšave. Na trať postavili 2x Opel Astra G konvertované na plyn (tieto generácie predávali aj originál s palivom CNG), a nasimulovali zrážku zozadu. Jedna Astra má toroidnú nádrž, druhá valcovú.
Rýchlosť vozidiel nebola extrémne vysoká, skôr bežná. Toroidná nádrž umiestnená v podlahe auta, do ktorej smeroval náraz, ostala nepoškodená. Na červenom aute, ktoré bolo "vinníkom nehody", sa zlomilo vedenie plynu k reduktoru a minimálne množstvo plynu vyfučalo von. V priebehu 0,3 sekundy prívod plynu zatvoril bezpečnostný ventil. Také malé množstvo uniknutého plynu nemôže spôsobiť požiar.

Odkaz na video - klikni

Ďalšie video simuluje únik paliva. V starej Omege pri prvom pokuse nasimulovali únik plynu a „škrtli zápalkou“. Pri druhom pokuse postup zopakovali, ale namiesto plynu bolo auto plné benzínových výparov. Výsledok? Budete veľmi prekvapení! 

Odkaz na video - klikni

Čo dodať na záver? Ak naozaj uvažujete o prerábke auta na LPG, ale obávate sa nebezpečenstva, obava je neopodstatnená. Hlavne vyberte kvalitnú firmu, ktorá systém nielen odborne namontuje, ale aj nastaví. A hlavne takú, ktorá za vami nezabuchne dvere hneď, čo na stôl vycálujete peniaze za montáž...

 

Zdroj : www.topspeed.sk

 

Hľadať

No Internet Connection