Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Seriál o LPG, diel I.: Čo musíte vedieť, než dáte auto prestavať na LPG?

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

V tejto sérii Vám predstavíme sériu prevzatých článkov od renomovanéj stránky Garáž CZ. Dozviete sa základné informácie potrebné pri rozhodovaní či do LPG ísť alebo nie.

Keďže benzín a nafta dnes niesú najlacnejšie (aspoň vo vzťahu k priemernému platu a kúpnej sile) popularita LPG stále rastie. Naviac prevádzka auta na alternatívne palivo vo forme LPG má aj iné prednosti. Tou najväčšou je asi nižšie zdanenie. LPG tak rozhodne nemusí byť nutne vnímané ako symbol chudoby a nedostatku prostriedkov na prevádzku auta. Kľudne ho môžete brať aj ako symbol vzdoru.

Problematika pohonu na LPG je naozaj široká a nieje možné všetky dôležité informácie vtesnať do jedného článku. Rozhodli sme sa, že vytvoríme taký menší seriál práve o LPG a pokúsime sa v ňom všetko vysvetliť a vyvrátiť zažité omyly a mýty.
Takže poďme pekne poporiadku...

Čo je to LPG?

Univerzálne používaná skratka vychádza z anglického termínu Liquefied Petroleum Gas a znamená v preklade skvapalnený ropný plyn. Inde sa môžete stretnúť aj s označením Autogas či GPL. Produkt sa dá získavať rafináciou ropy či rovno pri ťažbe zemného plynu. Ochladením a stlačením sa skvapalňuje, a vďaka tomu sa násobne zmenší jeho objem (zhruba 260krát).

Komerčne predávané LPG pre motorové vozidlá sa skladá z propánu (C3H8) a butánu (C4H10) a miešanie sa liší podľa sezóny, podobne ako sa predáva zimná a letná nafta. Obvykle má zimná směs LPG 60% podiel propanu (zmes má nižšiu teplotu varu), v lete je to opačne.
cs_lpg
Plyn kúpite na čerpacích staniciach s bežnými palivami, ale sú tiež predejcovia, ktorí sa sústreďujú výlučne na LPG.
Pozor ale na kvalitu predávaného plynu !

Zo zloženia LPG pre vozidlá je zrejmé, že sa jedná o takmer čisté uhľovodíky s minimom cudzích prísad, takže jeho spaľovanie je veľmi čisté, netvoria sa pevné častice a sadze a klesá produkcia oxidov dusíka a oxidu uhoľnatého, čo sú škodliviny, ktoré sú bežným produktom klasických spaľovacích motorov na komerčne dostupný benzín a naftu. Pokiaľ by vás to trápilo, spaľovaním LPG sa tiež produkuje o tretinu menej CO2.

A ešte jedna zaujímavosť. Komerčne bežne dostupné LPG má oktánové číslo okolo 100, kvalitnejší plyn môže mať kľudne hodnotu oktánového čísla až 108. Motor je tak pri prevádzke na LPG omnoho menej náchylný ku klepaniu. Aj preto si môžme pri prevádzke na LPG všimnúť mäkšieho chodu motoru.

Nižšie dane pri nákupe LPG

Najvyšší podiel na cene bežných pohonných hmôt majú dane. Motoristi sú dlhodobo najväčšie dojné kravy, ktoré štátnu kasu plnia ao tlaková hadica. Pokiaľ veľa jazdíte benzínovým autom a ešte k tomu pijete alkohol a fajčíte, odvádzate štátu na všetkých daniach naozaj výraznú čiastku.

Pri súčasných cenách benzínu a nafty (ako modelový príklad vezmime totožnú cenu 1,60 € za liter) tvořia dane z benzínu 65 % ceny (!), pri nafte je to 58 %. Pre predstavu – samotná spotrebná daň z benzinu činí 1,04 € za liter. A k tomu pripočítajte klasickou 20% DPH.

U LPG je to inak. Tam je pevná spotrebná daň „len“ 0,25 € za liter. Takže aj pri modelovej ceně 0,70 € za liter LPG platíte celkom na všetkých daniach 35 % z ceny. Aj vďaka tomu si môžu predajcovia dovoliť predávať LPG s vyššou maržou. Marža distribúcie a predaja je pri benzíne a nafte obvykle mezdi 5 a 12 %, u LPG býva vyššia, až 25 %. Aj tak je ale LPG výrazne lacnejšie.

Pokiaľ natankujete teraz za 40 €, tak pri benzíne odvediete štátu 24,50 Eur, pri nafte 23,70 Eur a pri LPG 14,50 Eur. Kto teda v rámci vzdoru odmieta dotovať štátny aparát, je pre neho LPG vlastne najlepšia cesta pri klasickom aute so spaľovacím motorom.

Diskutovaným negatívom je dodatočná montáž nádrže, ktorá znamená zmenšenie batožinového priestoru.
Dnes sa najčastejšie používa cesta, kedy sa nádrž umiestni do priestoru pre rezervu.

Spotreba energie pri spaľovacích motoroch

Ešte by sme si mohli porovnať, ako je to s podielom energie pri jednotlivých druhoch palív. V jednom litri LPG je zhruba 25 MJ energie, v litri benzínu asi 31 MJ, v litri nafty 38 MJ. Pokiaľ budeme potrebovať vytvoriť 200 MJ energie, spotrebujeme 8 litrov LPG, 6,46 l benzínu alebo 5,26 l nafty. Teda zhruba toľko energie potrebuje nejaké kompaktné auto na 100 km jazdy. Áno, je to veľmi hrubý odhad, pretože účinnosť motorov sa líši i v závislosti na palive, tak to prosím berte len ako príklad pre zjednodušenie výpočtov.

Za týchto 200 MJ tak zaplatíme pri aktuálnych cenách v prípadě LPG len 5,60 €, pri benzíne 10,30 € a pri nafte 8,40 €. Z toho potom môžeme jednoducho odvodiť kilometrové náklady.

Pri ročnom nájazde 15 000 km potom vychádza cena spotrebovaného paliva pri LPG pri našich modelových cenách na 840 €, pri benzíne na 1.545 € a pri nafte 1.260 €. Podobne potom môžete vypočítavať návratnosť investície do prestavby či nákupe auta. Samozrejme pri veľkých vozidlách s väčším výkonom a spotrebou paliva potom bude návratnosť podstatne rýchlejšia.

Nevýhody vozidiel na LPG

Zatiaľ to všetko "na papieri" vyzerá zaujímavo. Ale rovnako ako všetky iné veci má aj pohon na LPG určité úskalia. V prvom rade je to menšia ponuka vozidiel na trhu a teda potreba dodatočnej prestavby, ktorá niektorým ľuďom nemusí dávať ekonomický zmysel.

Je mnoho spôsobov, ako sa da auto prestavať a aký systém sas použije.
V ďaľšej časti sa pozrieme podrobnejšie na typy prestavieb a aké sú pre moderné autá s viacbodovým a priamym vstrekovaním vhodné

Ďaľšou diskutovanou nevýhodou je nemožnosť parkovať v podzemných garážach, ale to je skôr len problém Česka a Slovenska a tiež nie všetkých miest, pretože niektoré garáže sú schválené aj pre parkovanie vozidiel s LPG. Naviac bezpečnostné istenie kvalitných prestavieb na LPG výrazne prevyšuje istenie klasickej nádrže na benzín či naftu.

Pripomenieme, že vozidlá majú zákaz v podzemných garážach parkovať kvôli bezpečnosti. Pri netesnosti systému by do ovzdušia mohlo uniknúť veľké množstvo plynu, ktoré by potom mohlo explodovať (teoreticky). Podľa Českej televízie, ktorá sa tejto téme pred časom venovala, ale zatiaľ hasiči v Česku (a zrejme ani na Slovensku) žiadny takýto prípad nezaznamenali.

Legislatíva tiež núti k častejším technickým prehliadkam, čo môže niektorých zájuemcov otravovať, najmä pokiaľ majú problémy so strážením termínov. Ale asi najvážnejší problém, hlavně v Česku (a Slovensku), je nestála kvalita plynu na čerpacích staniciach, čo spôsobuje ďaľšie problémy, predovšetkým nárast spotreby, pokles výkonu a zvýšené servisní nároky.

Nabudúce sa pozrieme už podrobnejšie na rôzné systémy a typy prestavieb, ktoré sa najčastejšie používajú. Pozrieme sa na časté omyly a mýty, nahliadneme tiež na aktuálne trendy a vysvetlíme si, ako je to pri moderných typoch motoroch s priamym vstrekovaním. A rovnako si ukážeme, že aj prestavba na LPG sa dá urobiť poriadne, aby naozaj fungovala a potenciál LPG bol využitý na maximum a naopak.

Diskusiu k článku nájdete na našom Facebooku - klikni

Pokračovanie seriálu nájdete tu

Seriál o LPG, diel II.: Typy prestavieb na plyn

Zdroj: Garáž CZ

 

Hľadať

No Internet Connection