Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

CHECK ENGINE – na čo upozorňuje táto kontrolka?

Kontrolka motora (check engine) patrí k najväčším postrachom každého šoféra. Mnoho vodičov ju ignoruje, iní zasa...

...bezodkladne navštívia autoservis a snažia sa problém riešiť.

Kontrolka totiž môže zareagovať aj na náhodnú chybu a po pár štartovaniach znovu zhasne. Inokedy zasa uvedie vozidlo do núdzového režimu. Na čo všetko môže táto kontrolka poukazovať?

Porucha lambda sondy:

Porucha lambda sondy patrí medzi najčastejšie príčiny rozsvietenia kontrolky. Sondu možno skontrolovať vizuálne či na nej nie je nanesené veľké množstvo sadzí. Nie vždy však možno určiť či práve to je zdrojom problému a napojenie vozidla na diagnostiku je nevyhnutné.

Porucha zapaľovania:

Zlyhanie zapaľovania v jednom z valcov môže signalizovať problém s komponentmi zapaľovania: zapaľovacie sviečky, cievky, kabeláž vedúca k cievkam. Závada sa však môže skrývať aj v snímači kľukového hriadeľa či v samotnej riadiacej jednotke.

Nekvalitné palivo:

Aj použitie nekvalitného, nízkooktánového paliva môže byť príčinou rozsvietenia kontrolky motora. Ak sa rozsvieti chvíľu po natankovaní, je isté že problém bude s nekvalitným palivom.

Zanesený palivový filter:

Zanesený filter je tiež častou príčinou napriek tomu, že ide o banálny problém. Systém totiž nedokáže do valcov dopraviť dostatočné množstvo paliva pre správny chod motora.

Zanesený vzduchový filter:

Rovnako ako palivový filter aj vzduchový stráca svoju schopnosť dopraviť dostatočné množstvo vzduchu do motora.

Zanesený systém vstrekovania:

Zanesenie vstrekovačov motora má výrazný dopad na výkon motora, preto kontrolka upozorní na problém. Ten možno odstrániť vyčistením vstrekovačov.

Nízka hladina oleja:

Strata motorového oleja môže rozsvietiť okrem kontrolky mazania aj kontrolku motora. Vtedy je potrebné vozidlo okamžite zastaviť a vizuálne skontrolovať možné miesto straty oleja. V prípade problému je nutné najskôr chýbajúci olej doliať a následne vyraziť do najbližšieho servisu.

Čo teda robiť, keď sa kontrolka rozsvieti ?

Určite odporúčame skontrolovať pamäť závad v riadiacej jednotke motora pomocou diagnostiky a podľa druhu závady túto odstrániť. Dlhodobá jazda s niektorou zo závad môže so sebou neskôr priniesť mnoho následkov. Okrem pravdepodobnosti zvýšenej spotreby paliva to môže mať za následok následné poškodenia ďaľších komponentov. To sa Vám to môže vypomstiť (a poriadne predražiť) pri najbližšej Emisnej kontrole.

 

Zdroj : www.autodielygafa.sk

Hľadať

No Internet Connection