Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Na prvý pohľad si jazdu na CNG ani nevšimnete. Peňaženka áno

Testoval som jazdu na CNG pohon. Najprv som jazdil ulicami Bratislavy, no na druhý deň som sa vydal do Terchovej. Viete, koľko sa dá ušetriť jazdou na zemný plyn?

Tento článok je zo dňa : 22.11.2009

Mal som k dispozícii vozidlo na CNG pohon. CNG znamená stlačený zemný plyn (CNG=compressed natural gas). Prišiel som do SPP, kde mi ho požičali na pár dní.

Išlo o automobil značky Mercedes Benz triedy B - NGT. Mal benzínový motor s výkonom 116 koní a originál úpravu od výrobcu na pohon zemným plynom.

  • Cena - Mercedes Benz, B s výkonom 116 koní iba na benzín: 24 663 eur (743 000 Sk)
  • Cena - Mercedes Benz, B s výkonom 116 koní na benzín + CNG: 28 215 eur (850 000 Sk)

V tomto prípade sú teda zriaďovacie náklady pri kombinovanom pohone benzín/CNG o 3 553 eur (107 000 Sk) vyššie.

Vozidlo som dostal s plnými nádržami palív - benzínu aj CNG. Palivová nádrž na benzín je plnohodnotná a vďaka nej má auto dojazd približne 700 km. Výrobca udáva dojazd na plnú nádrž plynu približne 300 km. Prvým plusom pre tento automobil je za zvýšený celkový dojazd vozidla.

Cesta autom

Najprv som jazdil ulicami Bratislavy a prešiel som na CNG prvých približne 50 km. Na druhý deň som sa vydal do Terchovej. Celkovo som na plnú nádrž CNG prešiel 280 km. Len čo sa toto palivo minulo, automobil bez kombinácií alebo nutnosti zasahovať do obsluhy, automaticky prepol na benzínový pohon.

Cestu som si samozrejme plánoval. Podľa zoznamu čerpacích staníc, ktorých je žiaľ na Slovensku veľmi málo, som vedel, že cesta naspäť bude asi iba na benzínový pohon. V Žiline síce čerpacia stanica pre CNG je, ale to musíte mať oprávnenie na obsluhu takejto stanice, pretože sa jedná o samoobslužnú ČS.

Napriek tomu, že takéto oprávnenie nemám, skúsil som to. Ochota dopravného oddelenia SPP bola, natankovať chceli, ale zistili sme že nemám čip. Ide o bezhotovostný systém, niečo ako tankovacie karty na iných ČS.

Cesta späť teda podľa predpokladov pokračovala už len na benzín. A tak som aspoň mohol porovnať správanie sa automobilu na benzínový pohon a na CNG pohon. Okrem toho, že z výfuku šlo o trochu viac dymu, som nespozoroval žiadne iné zmeny. Výkon automobilu bol, myslím si, nepozmenený.
Neskôr, po návrate do Bratislavy som "dotankoval" CNG palivo v Jurajovom dvore, kde je ČS s obsluhou a moje testovanie mohlo pokračovať opäť jazdou na CNG.

Pozrite si aktuálnu cenu CNG, ktorá sa udáva v eurách za kilogram

Porovnanie nákladov na cestu Bratislava - Terchová na CNG a na benzín

  • celkový počet najazdených km: 620 km
  • celkový počet najazdených km na CNG: 330 km
  • celkový počet najazdených km na benzín: 290 km
  • priemerná spotreba CNG: 5 kg na 100km
  • priemerná spotreba benzínu: 7,9 litra na 100km
  • vzdialenosť 219 km na benzín pri danej spotrebe benzínu: 20,35 Eur
  • vzdialenosť 219 km na benzín pri danej spotrebe CNG: 9,2 Eur


Ak napríklad ročne najazdíte 20 tisíc km, ušetríte približne 870 eur. To znamená, že počiatočné zvýšené náklady na kúpu automobilu sa vám vrátia približne za 4 roky za predpokladu, že budete stále jazdiť na CNG pohon. To je však na Slovensku, vzhľadom k aktuálnej hustote sieti týchto púmp, takmer nemožné.
Záverečné zhodnotenie

+ zvýšený dojazd automobilu
+ nízke náklady na palivo
+ integrovaná nádrž výrobcom, pod jedným vekom sú otvory pre obe nádrže
+ prehľadné ukazovatele stavu náplní v nádrži
+ automatické riadenie a prepínanie používania paliva

- veľmi malá sieť čerpacích staníc na CNG na Slovensku
- vyššie náklady pri kúpe automobilu aj na CNG pohon

Slovo na záver.

Predmetný článok je z roku 2009, áno poviete si "je neaktuálny" ale to iba v určitom slova zmysle, nakoľko sa k dnešnému dňu upravili jak ceny CNG, tak aj hustota čerpacích staníc CNG.

Ešte na záver, jedno zaujímavé video, pokiaľ ste už vlastníkom CNG vozidla, ako správne "plniť" CNG

 Zdroj : auto.sme.sk

Hľadať

No Internet Connection