Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Pohľad do sveta BRC

Dostal som pozvánku na osobnú návštevu vo firme BRC, Cherasco, Italy. Vedel som, že to bude zaujímavé. Ale že až tak...? Písal sa dátum 13.1.2015

Bola to kompletná prehliadka výrobného závodu so sprievodcom. Prešli sme všetky kľúčové oddelenia preto mi nedá nepodeliť sa s Vami o tento zážitok.

Tento článok som napísal z dvoch dôvodov.
-Ten prvý bol ten, že veľkému počtu Vás, našich zákazníkov vďačíme za priazeň aj preto, že ponúkame vysokú kvalitu, ktorú BRC bezpochýb ponúka.
-Druhý dôvod je ten, že sám jazdím na LPG so značkou BRC bezpečne a spoľahlivo už od roku 1998 čo ma istým spôsobom oprávňuje hodnotiť.

Značka BRC je (nielen) u nás, vo firme Hatiar s.r.o. odporúčaná a tvorí viac ako 95% všetkých našich prestavieb. V roku 2019 bolo dokonca 98% všetkých našich prestavieb vykonaných práve so zariadením BRC. Dôkazom vynikajúceho renomé aké BRC dosiahlo sú aj celoslovenské štatistiky ktoré už mnoho rokov opakovane potvrdzujú, že BRC je na Slovensku najžiadanejšia značka spomedzi všetkých ostatných.


Tak sa teda poďme spolu pozrieť všetky dôležité časti toho obrovského závodu.

Ako prvé - recepcia.

Jedným slovom - krása. So všetkým, čo k tomu patrí ! Zážitok hneď od samotného vstupu. Jednak ako pre mňa, mechanika, tak pre hosťa a aj ako chlapa. Ako som už písal, viem, že BRC je skvelá firma. Ale od tejto chvíle som pochopil, že cestovať sem sa oplatilo...
Veľmi pekná a milá recepčná nás usadila a išla ohlásiť. Čakali sme naozaj len chvíľku, zato v nádhernom showroome. Je plný doslova skvostov čo sa týka (pre firmu) dôležitých míľnikov vo forme fotografickej galérie ako aj  fyzicky vystavených produktov tejto firmy.
Po krátkom predstavení a zoznámení sa s našim sprievodcom sme sa hneď pustili do prehliadky v družnom rozhovore plnom veľmi hodnotného výkladu.

Školiace centrum.

Parádne prednáškové miestnosti s veľmi príjemným a krásne jednoduchým prostredím. Tu sa konajú školenia montážnych technikov a zástupcov tejto značky z rôznych kútov sveta.
Firma BRC neustále vyvíja nové systémy kompatibilné s novými generáciami motorov všetkých známych (aj menej známych) výrobcov automobilov čo so sebou prináša potrebu neustále sa vzdelávať. A to sa deje práve tu.

Výroba.

Výroba a kompletizácia VŠETKÝCH komponentov. A keď poviem všetkých tak všetkých. Nič nedávajú vyrábať mimo závodu, nedajbože v Číne... Vyrábajú sa tu regulátory (LPG aj CNG), multiventily, elektroventily, vstrekovače. Jednoducho kompletne všetky komponenty, z ktorých sa skladá plynové zariadenie.
Je toho veľmi veľa, čo by sa o tejto časti závodu dalo napísať, myslím, že by z toho mohol vzniknúť samostatný článok. Uvidíme, či sa nájde na to čas...

Oddelenie kontroly kvality.

U nás sa to volá výstupná kontrola. "Paradzina". Tu by ste doslova "čumeli", akými ťažkými testovacími procedúrami musí každý jeden vyrábaný komponent prejsť. Testy a kontroly kvality na tak vysokej úrovni, že testujú ešte aj kvalitu hliníkových komponentov na (správnu) tvrdosť. Ako ? Ako sa má. Odskokom oceľovej guľôčky. Metalurgovia určite vedia, o čom hovorím, kto neviete opýtajte sa.
A náhodne vybrané kusy idú na ten najťažší test. To je "iný hardcore"... Namáčanie v špeciálnom roztoku, ktorý je teda riadny "sajrajt". Zmes asi všetkého možného čo naše (a asi všetky) cesty môžu "vyprodukovať", vrátane posypovej soli, prachu, štrku a iných exkrementov vo veľmi, naozaj veľmi prehnanej miere. A oni to v tom doslova "mágajú", otáčajú v špeciálnom bubne. Dlhodobo. Vrátane zmeny teplôt v širokom rozsahu, potom vyberú, nechajú pár dní vyschnúť a potom odznova, takto dookola niekoľko týždňov, mesiacov... a tie komponenty pritom stále FUNGUJÚ !
Mimochodom, pikoška. Viete čím robia kontrolu tesnosti na prípadný únik LPG/CNG ? Nieee, nieje to stlačený vzduch. Hélium !
Na moju udivenú otázku že prečo Hélium som dostal odpoveď jednoduchú ako facka. Hélium má menšiu molekulu ! Takto odhalia aj ten najmenší potenciálny únik...
Ďaľšia paradzina ? A len tak mimochodom, to Hélium samozrejme recyklujú...

Kompletizácia častí LPG a CNG zariadení pre montážne linky. Personál za pásom dáva dokopy jednotlivé skupiny komponentov. Pásová robota, bŕŕŕ(C) ;)

Montážne linky. Pastva pre oči.

Len v jednej obrovskej hale, (spomedzi viacerých) súbežne na troch pásoch sa montujú LPG zariadenia do vozidiel. Kapacita 2.000 vozidiel za 24 hodín. (óóóch... :) )
V čase mojej návštevy boli "na páse" Subaru XV, Nissan Juke a Kia Sportage. Krásny pohľad ako im robota išla "od ruky" ;) Obrovský podiel mechanizácie, napríklad nádrže vkladajú do vozidiel pomocou robotickej "ruky" ktorá uľahčuje prácu ale pritom je to stále poctivá, ručná práca.

Programovanie a výstupná kontrola.

Stojisko pre niekoľko desiatok automobilov kde sa celý systém oživuje, kontroluje na PC  a dolaďuje softvér, samozrejme na dynamometri (brzdovej stolici).
Na technikoch bolo vidno, že svojej práci rozumejú a keď som im hľadel cez plece videl som, že presne vedia, čo robia. Veľmi podobne dolaďujeme soft aj u nás ;)
Škoda, že na záver ten softvér uzamknú, aby sa do riadiacej jednotky "nenabúral" nejaký "pseudoodborník" a nenapáchal tam viac škody ako osohu. Robia to pre svoju a aj pre vašu ochranu a aj kvôli záruke.
(Po skončení záručnej doby to potom samozrejme na želanie zákazníka v servisnej časti pre verejnosť bezplatne odomknú).

"Research & Development" (výskum a vývoj).

Tie "najtajnejšie komnaty", ktoré sú plné tajných, ešte len pripravovaných noviniek. Najnovšie verzie LPG zariadení zabudované a testované v autách (vrátane ťahačov kamiónov), ktoré boli ešte len prototypmi ani neuvedenými na trh...). Na stretnutí s riaditeľom tohto oddelenia (p. Danilo Ceratto, technical director) v jeho kancelárii riaditeľa bola obrovská príležitosť položiť akékoľvek otázky "na telo" priamo "kápovi di tutti kápi".
Zmohol som sa len na zopár technických otázok, podľa mňa "chytákov", ale svojimi bleskovými a profesionálnymi odpoveďami ma doslova "usadil" ako malého chlapca.
Bolo mi veľkým potešením stretnúť sa s ním.


Hala M.T.M. electric.

Výroba všetkého, čím prúdi elektrický prúd. Áno, VLASTNÁ. Žiadne OEM riešenie, žiadna Čína. Ich vlastnoručne vyrábané riadiace jednotky, vstrekovacie trysky, prepínače, rôzne emulátory, konektory, kabeláže... Asi jediné nakupované časti sú tam konektory a káble ;)
Dnu sme po vzájomnej dohode nešli kvôli času. Tam sa totiž bez prezlečenia sa do špeciálnych, anti-statických a prachotesných oblekov nesmie. A to je procedúra veľmi časovo náročná, okrem toho každý zamestnanec má (niekoľko kusov) tých "oblekov" šitých presne, na mieru.
Snáď sa tam niekedy dostanem, ale na exkurziu do tej haly by to chcelo jeden celý deň tak sme to vynechali. Škoda, možno nabudúce...

BRC Service

Ďalej sme šli okolo servisnej časti. Pre obednú prestávku bola práve zatvorená, čo ma zamrzelo, ale čo už. Tam robia bežný servis pre širokú verejnosť a odomykanie softvéru v riadiacich jednotkách na vozidlách, ktoré boli montované u nich ak o to zákazník požiada po skončení záruky.



BRC Racing.

Čerešničkou na torte bolo oddelenie BRC Racing. Špeciálne oddelenie, hala, kde doslova "od piky" vyvíjali závodné špeciály. Do poslednej skrutky rozobraté, holé skelety karosérie modelov (vtedy aktuálne modely Kia a Hyundai) a znovu postavené ako závodný špeciál.
Mimochodom to je môj sen, takto si postaviť "závoďák" a postaviť sa s nim na štart pretekov. Firma BRC Racing s nimi (veľmi úspešne) preteká po celom svete.
Samozrejme tam, kde sa dá jazdia na LPG a tým dokazujú, že LPG nieje žiadne druhoradé palivo. ;)

Mimochodom, viete, že pre BRC Racing momentálne jazdí aj Slovenský jazdec Maťo Homola ?

Sklady a distribúcia

Tu som si "zaslintal" nad obrovským množstvom jednotlivých produktov prehľadne zoradených a perfektnou organizáciou práce distribuovaných kamiónmi (a vlakmi) do celého sveta.
Nuž, takto som si ja užil 2 nádherné dni môjho života na exkurzii v závode BRC, Talianskej "mekke" LPG v krásnom meste Cherasco. Mne sa tam veľmi páčilo a som si istý, že by sa páčilo aj Vám :)

Čo dodať na záver ?

Som veľmi rád, ak ste článok dočítali až sem. Zároveň som hrdý na to, že už viac ako 20 rokov montujem, a že ešte stále môžem montovať tieto špičkové LPG zariadenia aj do Vašich áut. Tento zážitok som sa rozhodol sprostredkovať aj Vám najmä preto, aby ste vedeli, že výberom zariadenia BRC určite neurobíte chybné rozhodnutie.

LPG zdar !

 

Hľadať

No Internet Connection