Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Emisná kontrola LPG

Ako prejsť autom s LPG na emisnej kontrole bez zbytočných  problémov ? S nami to poľahky zvládnete.


Takmer denne vykonávame kontroly a nastavenia LPG zariadení pred Emisnou kontrolou.
Máme k dispozícii analyzátor výfukových plynov ktorým Vám môžeme skontrolovať, prípadne zoradiť emisie pokiaľ je to potrebné.

Potrvá to len chvíľu a Vy budete mať istotu, že kontrolou prejdete.
A nebojte sa, nebude to stáť "majland". Naopak, preventívnou kontrolou môžete "majland" ušetriť :-)


Predtým, než pôjdete na Emisnú kontrolu preverte si, či máte alebo nemáte elektricky prepojený OBD-systém Vášho auta s LPG zariadením.

Je lepšie vedieť to vopred než zažiť zbytočný stres a zbytočne platiť za opakovanú Emisnú kontrolu. 
Týka sa to najmä vozidiel, do ktorých boli namontované najnovšie verzie kvalitných LPG zariadení. Staršie vozidlá problém s kompatibilitou nemajú.

Prečo na to upozorňujem ? Pretože:

V priebehu rokov 2018-2020 boli v náväznosti na príchod platnosti nového zákona 106/2018 Z.z. modernizované všetky stanice emisných kontrol novými prístrojmi.
Tieto nové prístroje sa však (za istých okolností) nemusia korektne spojiť s diagnostickým systémom auta pomocou OBD konektora. Auto s novými prístrojmi niekedy nekomunikuje korektne, prípadne vôbec.
Auto je vtedy podľa novej metodiky vyhodnotené ako nespôsobilé, pričom pri predošlej EK neboli evidované žiadne problémy.

Prečo je to tak ?

Odpoveď, ako aj riešenie je jednoduché.

V súčasnosti sú dnes už takmer všetky riadiace jednotky moderných LPG zariadení prepojené s OBD systémom (palubná diagnostika) pôvodnej, benzínovej riadiacej jednotky.
Je to tak kvôli automatickej kontrole správnosti práce LPG zariadenia aby nemohlo dôjsť k prekročeniu emisných limitov alebo poškodeniu ktorejkoľvek časti pohonného systému auta, Lambda-sondy a katalyzátora.

Aby toto bolo možné zabezpečiť riadiaca jednotka benzínu pri práci motora na plyn musí komunikovať s riadiacou jednotkou LPG.
Toto je však možné len pomocou komunikácie medzi nimi práve pomocou diagnostiky OBD.

A práve tu sa dostávame k dôvodu, prečo vlastne tento článok vznikol.

Riadiace jednotky benzínu nevedia korektne komunikovať súčasne s dvomi zariadeniami. S LPG zariadením a zároveň aj s prístrojom na pracovisku emisnej kontroly.



Z tohto dôvodu prestavby na LPG, ktoré sú vykonané u nás robíme tak, že do BEZPROSTREDNEJ BLÍZKOSTI diagnostickej zásuvky vozidla umiestnime veľmi jednoducho "rozpájateľný" konektor, ktorý opatríme visačkou s textom „LPG-Rozpoj pri EK“. Pri odovzdávaní prestavaného vozidla s touto „featúrou“ majiteľa samozrejme oboznámime (pre istotu niekoľkokrát), aby sa mu to vrylo do pamäti a pri najbližšej emisnej kontrole nezabudol tento konektor rozpojiť.
Rozpoj pri EK

Avšak už sa nám niekoľkokrát stalo, že na to majiteľ buď zabudol, prípadne auto predal a novému majiteľovi toto zabudol povedať. Potom nastávajú zbytočné „stresové“ situácie pri emisnej kontrole, pretože technici toto majú za povinnosť vyhodnotiť ako závadu a vozidlo emisnou kontrolou neprejde.
A to aj napriek tomu že z výfuku mu ide von skoro čistá vodná para...

Nezabudnite si preto pred najbližšou EK tento konektor rozpojiť, prejdete na prvý pokus.
Na Vaše želanie vieme tento "rozpoj" nainštalovať na niektorý z voľných tlačidiel v palubnej doske, prípadne kdekoľvek si určíte, pokiaľ je to technicky možné.

Pokiaľ máte problém konektor nájsť alebo si nieste istí, či ho vo Vašom vozidle máte pokojne nás kontaktujte na našom bezplatnom telefónnom čísle 0800 221 777 alebo na našich kontaktných číslach, ktoré máte uložené vo svojich mobiloch.

Veľa šťastných a lacných kilometrov Vám praje

Kolektív Hatiar s.r.o.

 

Hľadať

No Internet Connection